stema romaniei

Biroul Român de Metrologie Legalã

TRADIȚIE - COMPETENȚĂ - AUTORITATE

Ziua Mondială a Metrologiei 2011

ZIUA MONDIALA A METROLOGIEI 2011
Masurarile chimice pentru viata noastra, pentru viitorul nostru

Ziua Mondiala a Metrologiei a devenit un eveniment anual intrat in uz, in cursul caruia mai mult de optzeci de State celebreaza impactul masurarilor asupra vietii noastre zilnice, care nu are nici o parte neatinsa de acest aspect esential si in mare masura necunoscut al societatii moderne.

UNESCO si IUPAC au decis sa desemneze anul 2011 drept Anul International al Chimiei (IYC 2011), o celebrare mondiala a realizarilor chimiei si a contributiilor ei la bunastarea umanitatii. In cadrul temei "Chimia - viata noastra, viitorul nostru", IYC 2011 va oferi o gama de activitati interactive, antrenante si educationale pentru toate vârstele. Anul 2011 coincide, de asemenea, cu centenarul Premiului Nobel pentru Chimie acordat Doamnei Marie Curie - o oportunitate de a celebra contributiile femeilor in stiinta.

Chimia este o stiinta creativa care este esentiala pentru sustenabilitatea si imbunatatirile modului nostru de viata. Toata materia cunoscuta este compusa din elemente chimice pure sau din compusi proveniti din acele elemente. Intelegerea umanitatii asupra naturii materiale a lumii noastre se bazeaza pe cunostintele noastre de chimie. Transformarile moleculare sunt esentiale pentru productia de produse alimentare, medicamente, combustibili si metale – adica, efectiv, pentru toate produsele manufacturate si extrase.

Mesajul Zilei Mondiale a Metrologiei 2011 - masurarile chimice pentru viata noastra, pentru viitorul nostru se construieste pe tema IYC 2011. Chimia si substantele chimice formuleaza provocari interesante in special comunitatii care masoara: mii de compusi trebuie masurati iar domeniul de concentratii la care anumiti compusi trebuie detectati credibil, cuantificati si, in anumite cazuri, reglementati poate actualmente sa se extinda la limite joase de parti per bilion (sau chiar de parti per trilion). Ca si inainte, abilitatea de a efectua masurari chimice credibile si exacte adecvate este cruciala pentru economia noastra, mediul nostru si pentru propria noastra bunastare; pe scurt, noi nu trebuie sa subestimam importanta masurarilor chimice pentru viata noastra, pentru viitorul nostru.

In industrie si comert, ea ajuta la asigurarea Reglementarile nationale si regionale trebuie sa se bazeze pe cerinte tehnice agreate pentru a ajuta evitarea sau eliminarea barierelor tehnice in comert, asigurarea practicii comerciale corecte, ingrijirea mediului inconjurator si mentinerea unui sistem de sanatate satisfacator. Organizatia Internationala de Metrologie Legala (OIML) a dezvoltat o structura tehnica mondiala prin intermediul careia sa poata furniza membrilor sai Documente si Recomandari tehnice precum si Ghiduri, Vocabulare si alte publicatii. Atunci când isi dezvolta reglementarile si legislatia metrologica, Membrii OIML pot garanta ca indeplinesc aceste obiective prin includerea cerintelor continute in publicatiile OIML relevante.

In acest an, in mesajele lor adresate lumii metrologiei, Guvernelor, companiilor, academiilor si tuturor barbatilor si femeilor din strada, Directorii Biroului International pentru Masuri si Greutati si Biroului International de Metrologie Legala, au evidentiat importanta masurarilor chimice exacte, credibile si international acceptate in viata moderna, deoarece abordeaza marile provocari actuale.

Mesajele Directorului precum si posterele si alte materiale pot fi gasite la:

www.metrologyinfo.org/worldmetrologyday/directors_messages

Informatii privind Biroul International pentru Masuri si Greutati (BIPM) pot fi gasite la: www.bipm.org

Informatii privind Organizatia Internationala de Metrologie Legala (OIML) pot fi gasite la: www.oiml.org

Evenimentul va avea loc vineri, 20 mai 2011, la HOTEL RIN, Bucuresti, in organizarea Biroului Roman de Metrologie Legala, Institutului National de Metrologie si Asociatiei Laboratoarelor din Romania-ROLAB.

Informatii : dl. Elian Pagila, tel. 0740 072 364