Mesajul Directorilor BIPM şi OIML
Martin Milton Anthony Donnellan
Directorul Biroului Internaţional de Măsuri şi Greutăţi Directorul Biroului Internaţional de Metrologie Legală
Măsurări „pentru toate timpurile, pentru toţi oamenii”
150 de ani de la Convenția metrului
În fiecare an, Ziua mondială a metrologiei (20 mai) ne oferă ocazia de a sărbători angajamentul internațional față de un sistem de măsurare global armonizat, bazat pe ceea ce numim în prezent Sistemul Internațional de Unități (SI).
Anul acesta are o importanţă deosebită, deoarece se împlinesc 150 de ani de la semnarea Convenției Metrului și de la înființarea Biroului Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM).
Pentru a marca acest eveniment istoric, în 2025, comunitatea mondială a metrologiei se va reuni pentru a sărbători ceea ce s-a realizat în ultimul secol și jumătate și pentru a anticipa oportunitățile și provocările pe care viitorul le rezervă sistemelor de măsurare la nivel mondial.
O moștenire de progres și inovație
Măsurarea este esențială în toate aspectele vieții noastre – fie că este vorba de schimbul de mărfuri, de monitorizarea sănătății noastre sau de observarea și înțelegerea lumii din jurul nostru. Semnatarii inițiali ai Convenției Metrului au înţeles acest lucru și au avut o viziune clară și ambițioasă: unificarea și îmbunătățirea sistemelor de măsurare din întreaga lume pentru a stabili un sistem care să servească „tuturor timpurilor, tuturor oamenilor”.
De la crearea sa în 1875, BIPM a înfruntat provocări tehnologice majore, cu obiectivul principal de a produce etaloane ale metrului și kilogramului de cea mai înaltă calitate și precizie.
În secolul XX, misiunea tehnică a BIPM s-a extins pentru a răspunde noilor nevoi în materie de etaloane, în special în domeniile temperaturii, luminii și electricității.
La începutul secolului XXI, o nouă perspectivă, aceea de a baza SI pe constantele fundamentale ale naturii, a adus știința măsurării în era cuantică.
Pe măsură ce au fost dezvoltate etaloane pentru un număr din ce în ce mai mare de tipuri de măsurări și pe măsură ce știința și industria au progresat, a apărut necesitatea unor standarde recunoscute la nivel internațional care să sprijine utilizarea acestor etaloane. În 1955, a fost înființată Organizaţia Internaţională de Metrologie Legală (OIML), cu scopul de a facilita integrarea etaloanelor de măsurare în legislația și reglementările naționale pentru a asigura utilizarea coerentă a mijloacelor de măsurare în întreaga lume.
Privind spre viitor
Pe măsură ce lumea din jurul nostru evoluează, la fel se întâmplă și cu sistemele noastre de măsurare, care trebuie să rămână precise, accesibile tuturor și capabile să satisfacă nevoile generațiilor viitoare.
Provocarea pe care o avem în fața noastră este clară: să construim un cadru metrologic care nu doar să țină pasul cu descoperirile științifice, dar și să servească toate națiunile într-o manieră echitabilă și fiabilă. Aceasta este responsabilitatea noastră comună, şansa noastră colectivă.
Vă invităm să sărbătoriţi alături de noi acest eveniment istoric, să reflectăm la drumul parcurs până acum şi să continuăm împreună această călătorie interesantă care ne aşteaptă.
Pentru informaţii suplimentare, accesaţi link-ul https://www.worldmetrologyday.org