stema romaniei

Biroul Român de Metrologie Legalã

TRADIȚIE - COMPETENȚĂ - AUTORITATE

Ziua Mondială a Metrologiei 2023

Mesajul directorilor BIPM și BIML

 

 

Martin Milton                   Anthony Donnellan

  Director BIPM                        Director BIML          

 

 

Ziua Mondială a Metrologiei - 20 mai 2023

 

Măsurările în sprijinul sistemuluiui alimentar global

Alimentația este o preocupare majoră pentru noi toți. Asigurarea accesului la alimente sigure și la prețuri accesibile rămâne una dintre principalele provocări pentru guvernele din întreaga lume. Este, de asemenea, scopul fermierilor și producătorilor de alimente care își vând produsele consumatorilor prin distribuitori și retaileri, la nivel internațional, național sau local. În 2021, acest comerț a fost în valoare de 22 de trilioane de dolari și a reprezentat aproximativ 20% din totalul comerțului global.

 

Pentru a face comerț la nivel internațional și pentru a accesa piețele pentru produse cu valoare adăugată ridicată, producătorii trebuie să fie capabili să demonstreze că îndeplinesc standardele alimentare. În plus, guvernele trebuie să asigure un comerț sigur și echitabil, în special pe piețele alimentare locale. Toate acestea se bazează pe măsurători fiabile ale cantității și calității produselor alimentare primare și procesate.

 

Ziua Mondială a Metrologiei 2023 se concentrează pe numeroasele provocări pe care trebuie să le rezolvăm pentru a face sistemul alimentar global să funcționeze. De exemplu:

 

  1. cantitatea de alimente cumpărate și vândute este măsurată în funcție de masă sau volum. Acest lucru poate varia de la măsurarea unor volume mari de cereale și grâu comercializate la nivel internațional până la efectuarea de cântăriri rapide online pentru a ne asigura că produsele preambalate sunt etichetate corect;
  2. depozitarea și ambalarea eficientă a alimentelor se bazează pe controlul precis al temperaturii și umidității mediului de depozitare;
  3. calitatea şi autenticitatea alimentelor se determină prin măsurarea compoziţiei chimice. Aceasta include, printre altele, efectuarea de măsurări pentru a ne asigura că aceste alimente conțin nivelurile indicate de vitamine sau măsurarea compoziției izotopice a alimentelor de mare valoare, cum ar fi mierea sau vinul, pentru a confirma originea lor.
  4. Siguranța alimentară este asigurată prin măsurări riguroase menite să detecteze orice contaminare chimică, în special cu reziduuri de pesticide sau metale grele, sau orice contaminare biologică, de exemplu cu micotoxine.

 

Acum este recunoscut faptul că epuizarea resurselor naturale și impactul schimbărilor climatice reprezintă provocări majore pentru sistemul alimentar global, astfel încât obiectivul unei lumi fără foamete și garantarea accesului universal la apă potabilă este unul dintre Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite.

 

Așteptăm cu nerăbdare să sărbătorim Ziua Mondială a Metrologiei împreună cu părțile interesate din întreaga lume.

 

Pentru informaţii suplimentare, accesaţi link-ul https://www.worldmetrologyday.org