stema romaniei

Biroul Român de Metrologie Legalã

TRADIȚIE - COMPETENȚĂ - AUTORITATE

Ziua Mondială a Metrologiei 2021

Comunicatul de presă comun al Biroului Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM) și al Organizației Internaționale de Metrologie Legală (OIML) cu ocazia Zilei Mondiale a Metrologiei – 20 Mai 2021

https://www.worldmetrologyday.org/press_release.html 

 

Măsurările pentru sănătate

Comunicat:

20 mai este Ziua Mondială a Metrologiei, când sărbătorim aniversarea semnării Convenției Metrului în 1875. Acest tratat a pus bazele unui sistem global de măsuri coerent, esențial pentru descoperirile și inovațiile științifice, producția industrială și comerțul internațional, precum și pentru îmbunătățirea calității vieții și protejarea mediului.

Tema aleasă pentru 2021 este Măsurările pentru sănătate, obiectivul fiind creșterea gradului de conștientizare a rolului important pe care îl joacă măsurările în domeniul sănătății și, prin urmare, în obținerea bunăstării fiecăruia dintre noi.

În întreaga lume, laboratoarele naționale de metrologie fac să evolueze constant știința măsurării prin dezvoltarea și validarea de noi tehnici de măsurare în funcție de nivelul de complexitate cerut. De asemenea, laboratoarele naționale de metrologie participă la intercomparări coordonate de Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM) pentru a asigura fiabilitatea la nivel mondial a rezultatelor măsurărilor.

Organizația Internațională de Metrologie Legală (OIML) elaborează Recomandări internaționale care vizează alinierea și armonizarea cerințelor din numeroase domenii din întreaga lume. De asemenea, OIML gestionează sistemul de certificare OIML (OIML-CS) care facilitează acceptarea internațională și comerțul global cu mijloace de măsurare supuse reglementărilor.

Aceste sisteme metrologice internaționale oferă garanția și încrederea necesară că măsurările sunt corecte, oferindu-ne o bază solidă pentru comerțul global de astăzi și ajutându-ne să ne pregătim pentru provocările de mâine.

Ziua Mondială a Metrologiei recunoaște și celebrează rolul tuturor celor care lucrează pe tot parcursul anului în laboratoarele și organizațiile interguvernamentale și naționale de metrologie.

 

Mesajul directorilor BIPM și BIML

 

Martin Milton                   Anthony Donnellan

  Director BIPM                        Director BIML          

 

 

Măsurările pentru sănătate

 

Ziua Mondială a Metrologiei din 2021 vine într-un moment în care întreaga lume este preocupată de recuperarea rapidă și eficientă după impactul pandemiei COVID-19.

Viteza și gravitatea cu care virusul a afectat populațiile la începutul anului 2020 au obligat guvernele să reacționeze rapid. Încă de la început, au apărut noi cerințe de  măsurare, începând cu necesitatea de a detecta prezența virusului pe scară largă și de a testa eficacitatea echipamentelor de protecție individuală. Ulterior, dezvoltarea vaccinurilor s-a bazat pe identificarea și măsurarea exactă a moleculelor complexe de ARN și de proteine.

Amploarea acestor cerințe a schimbat prioritățile naționale la nivel global; guvernele și-au reorientat capabilitățile științifice bine stabilite pentru a face față provocării de a-și proteja populația de virus. Comunitatea metrologică din întreaga lume a fost implicată pentru a face față acestor noi provocări naționale și globale și și-a valorificat experiența dovedită în știința măsurării pentru a răspunde necesităților naționale prin:

  • configurarea unor sisteme pentru testarea măștilor necesare protecției individuale,
  • contribuirea la proiectarea și testarea de noi aparate de ventilație pentru spitale,
  • identificarea și numărarea moleculelor virale prezente în probele pentru analize,
  • măsurarea eficacității dozelor de vaccin.

Acest lucru a fost posibil datorită capabilităților tehnice bine stabilite care stau la baza multor măsuri necesare pentru protejarea și îmbunătățirea sănătății. Printre ele se numără:

  • dezvoltarea de etaloane internaționale pentru toate tipurile de dispozitive medicale cu funcție de măsurare, inclusiv dispozitive automate de măsurare a tensiunii arteriale, instrumente de examinare oftalmologică și seringi medicale,
  • susținerea analizelor de laborator prin garantarea că măsurările efectuate cu termometre medicale respectă scara de temperatură recunoscută la nivel internațional;
  • garantarea că pacienții primesc doza corectă de raze X în timpul examinărilor pentru stabilirea diagnosticului;
  • asigurarea bazei pentru precizia dozelor de radiații în tratamentul cancerului.

 

Am ales tema „Măsurările pentru sănătate” pentru Ziua Mondială a Metrologiei din acest an pentru a atrage atenția asupra importanței măsurărilor în protejarea sănătății. Această zi mondială este sărbătorită într-un moment în care experiența și capabilitățile investite în organizațiile de metrologie din întreaga lume au fost reorientate într-un interval de timp foarte scurt pentru a face față noilor provocări naționale din domeniul sănătății.

Vă dorim o Zi Mondială a Metrologiei excelentă și așteptăm cu nerăbdare să primim postere și informații despre evenimentele pe care le organizați.

https://www.worldmetrologyday.org/directors_message.html