stema romaniei

Biroul Român de Metrologie Legalã

TRADIȚIE - COMPETENȚĂ - AUTORITATE

Ziua Mondială a Metrologiei 2020

Comunicatul de presă comun al Biroului Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM) și al Organizației Internaționale de Metrologie Legală (OIML) cu ocazia Zilei Mondiale a Metrologiei – 20 Mai 2020

http://www.worldmetrologyday.org/press_release.html

 

Măsurări pentru comerțul global

 

20 mai este Ziua Mondială a Metrologiei, care marchează aniversarea semnării Convenției Metrului în 1875. Acest tratat a pus bazele unui sistem mondial de măsurări coerent, esențial pentru descoperirile și inovațiile științifice, producția industrială și comerțul internațional, cât și pentru îmbunătățirea calității vieții și protejarea mediului.

Tema aleasă pentru 2020 este următoarea: Măsurări pentru comerțul global, obiectivul fiind acela de a promova rolul important pe care îl au măsurările în facilitarea unui comerț global echitabil, asigurarea conformității produselor cu normele și reglementările în vigoare și satisfacerea așteptării clienților în privința calității.

Laboratoarele naționale de metrologie din întreaga lume fac să evolueze constant știința măsurării prin dezvoltarea și validarea de noi tehnici de măsurare în funcție de nivelul de complexitate cerut. De asemenea, laboratoarele naționale de metrologie participă la comparări de măsurări coordonate de Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM) pentru a asigura fiabilitatea globală a rezultatelor măsurărilor.

Organizația Internațională de Metrologie Legală (OIML) elaborează Recomandări internaționale în scopul alinierii și armonizării cerințelor în numeroase domenii din întreaga lume. În plus, OIML gestionează Sistemul de Certificare OIML (OIML-CS) care facilitează acceptarea internațională și comerțul global cu mijloace de măsurare supuse reglementărilor.

Aceste sisteme metrologice internaționale oferă garanția și încrederea necesară că măsurările sunt corecte, ceea ce ne permite astăzi să dispunem de o bază solidă pentru comerțul global și ne ajută să ne pregătim pentru provocările de mâine.

Ziua Mondială a Metrologiei recunoaște și celebrează rolul tuturor celor care lucrează pe tot parcursul anului în laboratoare și organizații de metrologie interguvernamentale și naționale.

 

 

Mesajul directorilor BIPM și BIML

 

Martin Milton                   Anthony Donnellan

  Director BIPM                        Director BIML          

 

 

Măsurări pentru comerțul global

 V-ați gândit vreodată câte produse și servicii sunt tranzacționate în întreaga lume sau câtă energie, fie că este electricitate sau gaz, trece peste granițe? Poate că nu știți exact cantitățile și considerați măsurările ca fiind un lucru de la sine înțeles, având încredere în ceea ce fac producătorii, transportatorii și guvernele pentru a garanta echitatea și securitatea comerțului și transportului de mărfuri.

Din fericire, au fost create sisteme internaționale care să ofere garanția și încrederea că aceste măsurări sunt corecte și că ele reprezintă o bază solidă pentru comerțul global.

Potrivit Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), comerțul global de mărfuri a atins un record de 19,67 triliarde de dolari în 2018. Deoarece prețul unei părți semnificative din bunurile comercializate la nivel global este determinat cu ajutorul unităților de măsură legale, rezultă că metrologia joacă un rol preponderent – și cel puțin critic – în comerțul global.

Guvernele adoptă reglementări și norme tehnice pentru a proteja producătorii și consumatorii atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) estimează că aproximativ 80% din comerțul global se supune normelor și reglementărilor. Este necesar să existe un sistem de măsurare solid, astfel încât aplicarea normelor și reglementărilor să nu devină o barieră tehnică pentru comerț (TBT) care ar putea duce la creșterea costurilor, ar împiedica libera circulație a bunurilor sau ar necesita testări repetate.

Fiabilitatea evaluării conformității cu specificațiile reduce costurile și crește încrederea întreprinderilor și a consumatorilor, care se bazează pe un sistem de metrologie global puternic și eficient.

Toți depindem de produsele transportate care provin fie de la magazinul din colț, fie dintr-o țară din celălalt capăt al lumii. Măsurările exacte garantează o livrare sigură și fiabilă a bunurilor și serviciilor de care avem nevoie.

În calitate de director al Biroului Internațional de Metrologie Legală (BIML) și director al Biroului Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM), colaborăm activ în vederea creșterii importanței rolului pe care îl joacă măsurările în comerțul global pentru a asigura corectitudinea, încrederea și protecția producătorilor și consumatorilor.

http://www.worldmetrologyday.org/directors_message.html